Vaxning och polering

Bilvaxning och polering

Handen på hjärtat – hur ofta vaxar du och polerar din bil? Visste du hur viktigt det är att sköta om bilen för att öka livslängden och minimera tråkiga saker som rost? En enkel tumregel att ha för sig själv är att vaxa och polera sin bil minst två gånger om året. En gång på hösten inför vintern och en gång på våren.

Varför ska just dessa tidpunkter vara någon form av tumregel? Att göra det samtidigt som man tar undan och tar fram utemöblerna. Det handlar om att inför vintern gäller det att vara förberedd på så många sätt som möjligt, och ett av dem är att sköta om sin bil. På vintern är vägarna full av salt, och bilar tillsammans med salt betyder rost. Om du då varit duktig och vaxat bilen ordentligt så kommer inte saltet få just något fäste alls på lacken.

Det är lite av samma anledning som gäller varför det är dags igen på våren. Då kommer det inte att saltas mer och det gäller att få bort den skit, som trots allt lyckats hänga sig fast i bilen under årets mörkare och kallare månader. Ingen vill att gammal salt ska få ett ordentligt fäste och gro in sig ordentligt i bilens lack.

Vid vaxning är det mycket att tänka på. Många små detaljer som kan vara lätt att glömma. En av dessa är att bilens lack inte från början får vara för varm. Tvätta bilen vid varma sommardagar är inte alltid att rekommendera med andra ord. Bilen måste alltid innan avfettas ordentligt och vara så ren som möjligt innan vaxet ska på. Låt lacken torka och sedan är det bara att börja gnida in vaxet för glatta livet. Bilen blir glad när du är klar och du kommer i längden bli glad att du gjorde det.

När det kommer till polering finns det många vägar att gå för enskilda privatpersoner. Det finns speciella medel som ska arbetas in ordentligt i lacken och poleras upp och fixas. Sedan finns det så kallad latmansvaxer där det är en allt i ett lösning. Den både tvättar, vaxar och polerar för den late.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *